Privatläkare - Massor med information om Privatläkare

Hyperhidros

Hyperhidros, överdriven svettning, innebär onaturligt mycket produktion av svett på någon del av kroppen utan kroppsansträngning, värme eller feber. Ofta kan mängden svett och svettkörtlar vara ärftlig.

Hyperhidros kan också har orsaken i någon sjukdom som man fått redan vid födseln eller senare livet. Hyperhidrosen kan då antingen vara permanent eller tillfälligt. Några av de sjukdomstillstånd som skulle kunna ge upphov till hyperhidros är:

Hyperhidros
  • Diabetes
  • Hjärtproblem
  • Förgiftning
  • Cancer
  • Fetma
  • Giftstruma

Även ångest och panik kan ge upphov till överdriven svettning, hyperhidrosLokal hyperhidros

Lokal Hyperhidros

Lokal hyperhidros innebär att en person någon stans på kroppen har mer svettutsöndring än på andra ställen. Vanligast är att ha hyperhidros i handflatorna, under fotsulorna samt i ljumskar och naturligtvis under armhålorna eftersom de flesta personer har en högre koncentration av svettkörtlar på dessa ställen.

Lokal hyperhidros kan också förekomma i ansiktet, på smalbenen eller i ryggslutet men egentligen var som helst på kroppen och detta varierar från individ till individ.

Generell hyperhidros

Generell hyperhidros innebär att alla delar av kroppen producerar mer svett än vad som anses normalt.

Problem med hyperhidros

Hyperhidros kan vara besvärande, dels för att kläderna blir blöta men även för att de kan uppfattas som ofräscht. Dock brukar de personer som lider av hyperhidros vara mer renliga än andra och när man svettas större mängder så luktar det normalt inte lika koncentrerat som om andra personer svettas.

Mer om hyperhidros hittar du på Vårdguiden - Överdriven svettning.

Ökande eller överdrivna svettningar, hyperhidros, kan behandlas.